Intervallum edzés buborékfocival

Minden, amit tudni akartál az intervallum edzésről

A fogyni és szálkásodni vágyók körében az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a nagy intenzitású intervall edzés (angolul: High-Intensity Interval Training, rövidítve HIIT). Több kutatás is bizonyítja, hogy zsírégetéshez jóval hatékonyabb, mint a monoton aerob edzés. A sikere nyilván annak is köszönhető, hogy napjaink időhiányban szenvedő emberének sokkal élhetőbb, hogy ez az edzésfajta lényegesen gyorsabban elvégezhető: a szokásos 50-60 perces edzés helyett elegendő körülbelül 20 perc is. Akinek eddig ismeretlen volt az intervallum edzés fogalma, annak most biztos felcsillant a szeme, de sajnos nem ilyen egyszerű azért a dolog, valamit valamiért: a HIIT az egyik leggyilkosabb edzésforma, egy dolog tuti, ha állóképességet akarunk fejleszteni, bizony szükségünk van a hosszú, folyamatos mozgás mellett a magasabb intenzitású intervall edzésekre is.

Lássuk miből is áll: A HIIT egy olyan edzési forma, ahol terhelési és pihenőidők váltják egymást – ám a pihenőidők is aktív pihenést jelentenek, tehát nem leállást, csupán alacsonyabb fokozatra kapcsolást. A sprint időszak alatt legalább a maximális pulzusszám 80%-án (maximális pulzusszám = 210-életkor) edzel, ahol már nehezen tudsz lélegezni. Az ezt követő pihenő időszakban helyreáll az oxigén egyensúly, „kifújhatod magad” és erőt gyűjthetsz a következő sprintre.

HIIT előnye nem csak az, hogy rövid idő alatt rengeteg kalóriát tudunk elégetni. Kutatások alapján a HIIT edzésforma megnöveli a szervezet nyugalmi anyagcsere sebességét. Hallottál már az EPOC-ról (Excess-Post exercise Oxygen Consumption), vagyis az edzés utáni oxigénfogyasztásról? Ez olyannyira fokozódik, hogy az edzést követően még 24 órán keresztül pörgeti az anyagcseréd. Azaz, amikor már nem csinálsz semmit, akkor is kalóriát égetsz. Persze ezen kívül további előnyökkel is rendelkezik:
Javítja az aerob kapacitást. Javul a szervezet oxigén felhasználó képessége, azáltal, hogy fokozza a szervezetnek azt a képességét, hogy levegőt juttasson a tüdőbe. Így a vér alkalmasabbá válik az oxigén szállítására, vagyis a szervezet nagyobb terhelést is képes elviselni anélkül, hogy az komolyabb megerőltetést jelentene, tehát jobb lesz az állóképességed, megnő a teljesítményed.

Fokozott laktát-küszöb: A tejsavszint emelkedésére az izomzat fájdalommal reagál, amely az „izomláz”-nak nevezett jelenség egyik oka, ami miatt sok sportoló kénytelen pihenő időszakokat beiktatni az akítv szakaszok . Az intervall edzést folytatók közül sokan arról számolnak be, hogy ritkábban fordul elő náluk izomláz, ennek oka az, hogy esetükben a tejsavval szembeni ingerküszöb megemelkedik, vagyis jobban tolerálják a tejsavszint emelkedését, mint azok, akik nem végezik ezt a típusú mozgásformát.

Javul az inzulinérzékenység, hiszen az intervall edzés serkenti a szánhidrát-anyagcserét, vagyis a szervezet gyorsabban fel tudja használni a szénhidrátokat – glikogén, glukóz – azaz mozgás közben hamarabb hozzájut a szükséges energiához, az izmok könnyebben felszívják a cukrot, így nem engedi, hogy az zsírként raktározódjon.

Anabolikus hatással is bír – növekszik az izomtömeg, ezért fokozódik az izomerő is.
Tudtad, hogy a buborékfoci az egyike a nagy intenzitású intervallum edzéseknek, hiszen az óriási sprintek mellett, kénytelen leszel beiktatni pihenőket is a mókás ütközések miatt, hogy feltápászkodj? És elhiszed, hogy közben még eszméletlenül boldog is leszel, és végig nevetni fogsz? Fogyni akarsz vagy csak szeretnéd növelni az állóképességed? Egy percig se habozz, ha Budapesten tartózkodsz éppen, jelentkezz be itt!