Elsöprő többséggel Budapestet választották Európa legjobb úti céljának.

Budapest lett az első helyezett a European Best Destinations (EBD) idei szavazásán, az esemény 2019. január 15-étől február 5-ig tartott, ezzel Európa legjobb úti célja lett a magyar főváros. Budapest 62 128 szavazatot kapott, sok nyugat-európai szavazatot is magáénak tudva ezzel a számmal.

Korábban egyik díjnyertes európai úti cél sem részesült ilyen nemzetközi támogatásban, azaz szerezhetett szavazatot saját országán kívül. A díj elnyeréséről szóló értesítésből kiderül, hogy a Budapestre voksolók szavazatainak 77 százaléka Magyarországon kívüli országból származik, főként az Egyesült Királyságból, USA-ból, Németországból, Franciaországból, Ausztriából és Olaszországból.

Budapest 2018-ban debütált a versenyen, akkor rögtön a 8. helyet szerezte meg Lisszabont, Párizst, Amszterdamot, Prágát, Bécset, Barcelonát és Londont is megelőzve; tavaly Wroclaw lett az első. Most a magyar főváros egymaga több szavazatot szerzett, mint Párizs, Athén, London, Firenze és Genf.

A legjobb európai úti célok (2019)

 1.  Budapest, Magyarország
 2.  Braga, Portugália
 3.  Monte Isola, Olaszország
 4.  Metz, Franciaország
 5.  Poznan, Lengyelország
 6.  Malaga, Spanyolország
 7.  Genf, Svájc
 8.  Cavtat, Horvátország
 9.  Pozsony, Szlovákia
 10.  Sainte-Maxime, Franciaország
 11.  Dinant, Belgium
 12.  Athén, Görögország
 13.  Kotor, Montenegró
 14.  Riga, Lettország
 15.  Firenze, Olaszország

A kampányt menedzselő Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ – mint a magyar főváros turisztikai szervezete – partnereivel szoros együttműködésben hosszú ideje azért dolgozik, hogy Budapest egyedülálló szépségét és pezsgő kulturális életét minél többen megismerjék, és hogy minél többen el is látogassanak hozzánk.

A kitartó munkának jól látható az eredménye: évről évre nő a magyar fővárosba látogatók száma, ami pedig még nagyobb öröm, a vendégek egyre hosszabb időt töltenek nálunk.

A European Best Destinations – amelynek célja az európai turizmus és kultúra népszerűsítése – már 10 éve mutat utat a világutazóknak, szorosan együttműködik a kontinens legnagyobb desztinációs és turisztikai hivatalaival, valamint az Európai Bizottság által létrehozott EDEN hálózattal és turisták tízmillióinak nyújt segítséget a legmegfelelőbb úti cél kiválasztásában.A mostani szavazáson 153 országból közel félmillió voks érkezett, a legjobb úti cél cím pedig 1 éven keresztül illeti meg a meseszép Budapestet! Ti se hagyjátok ki a városnéző listátokból ezt a gyönyörű várost, és ha ellátogattok hozzánk, és megnézitek a város lenyűgöző látványosságait, iktassatok be mindenképpen egy jópofa levezető buborékfocit is, itt tudtok foglalni! Szeretettel várunk benneteket!