Budapest egy külföldi szemével

A budapestiek kedvesek, illedelmesek, nyitottak, a hivatalnokok viszont gyakran packáznak az emberekkel.

Magyarországon élő külföldi diákokat, üzletembereket és családtagjaikat kérdezett arról egy közvéleménykutató cég, hogy milyennek látják Budapestet, és ezen belül a budapestieket. Az eredmény: a külhoniak általában lelkesedéssel beszéltek a magyar fővárosról, határozottan állították, hogy Budapest nagyon biztonságos város, már ami az utcán való közlekedést illeti. Inkább az emberek lakása és autója van veszélyben, nem a testi épsége.

A külföldiek szemében a tömegközlekedés is jó, ám megállapították, hogy ritkák a járatok. Emiatt zsúfoltan lehet csak utazni, a járműveken pedig nem árulnak vonaljegyet, az automaták állandóan rosszak. Összességében semmi bajuk a külföldieknek a magyar fővárossal. Úgy látják, Budapest elhelyezkedése Európán belül előnyös, más európai nagyvárosokba könnyen és gyorsan el lehet jutni. Budapest nem túl nagy, még átlátható és élhető város. Szerintük sok itt a zöld terület, és előnyösek a domborzati adottságok. A város egyáltalán nem túl zajos, sőt tiszta, csak a kutyaürüléket tartják meglepően soknak.

A romosabb épületek, a málladozó vakolatok sem riasztják a külföldieket. A közvilágítást megfelelőnek, a díszkivilágítást pazarnak látják. Szeretik a budapesti kulturális és éjszakai életet, egyedül azt hiányolják, hogy az eseményekről nincsenek idegen nyelvű tájékoztatók, feliratok, és előzetesen nehézkes tájékozódni a programokról. A külföldiek értékelik az egyszerű, egyedi stílusú kávézókat, éttermeket, szórakozóhelyeket, amelyeket ugyan hanyag igénytelenség jellemez, ám épp ezáltal közvetlenebbé válnak itt az emberek. A favorit a Divino, Kadarka, Dobló, Budapest Park, Raktár Beach, Dürer Kert, Akvárium Klub, A38, Raktár Bár, Badgirls, Fröccsterasz, Anker’t, Istant, Ötkert, Tesla. A fürdőket is szeretik a külföldiek, a sportklubokat azonban hiányolják.

Rólunk, magyarokról úgy szólnak mint kedves, illedelmes, segítőkész emberekről. Csak akkor válnak elviselhetetlenné a magyarok, ha a szolgáltató szektorban vagy a közigazgatásban munkaidőben találkoznak velük. Ilyenkor szerintük elfelejtünk mosolyogni, flegmák, lekezelők és kioktatók vagyunk. A hatóságok munkájával is elégedetlenek a külföldiek. A tartózkodási vagy munkavállalási engedély kérvényezésekor évről évre új követelésekkel állnak elő, amelyek néha az ésszerűség határát súrolják, és sokan úgy érzik, direkt packáznak velük.
A külföldiek azt is állítják, hogy a rendőrök munkájában teljesen nyilvánvalóan jelen van a korrupció. Az árak élhetőek, a bulik szuperek, a lehetőségek végtelenek. Az archery taget ajánlják egyértelműen, akár családdal, akár barátokkal is tartózkodik valaki Budapesten, hogy nem tudod mi az? Nos, ez egy újabb őrült extrém sport, teljes biztonságban, sérülésveszély nélkül, ugyanis a harc során használt nyílvesszők végei habszivaccsal vannak tompítva. Az Archery Tag – magyar fordításban „íjászharc” – egyfajta ötvözete a paintball játéknak és „Az éhezők viadala” című filmnek: egymásra kell vadászni csapatokban, két térfélre osztott, fedezékekkel teli pályán. Felkeltettük az érdeklődésedet? Foglalj még ma budapesti tartózkodásod idejére!