Gyerünk, vezessük le az UEFA Nemzetek Ligáját

buborekfoci

Hogyan is néz ki a Nemzetek Ligája?

A téma természetesen ismét a foci, a kontinens Európa, az időpont pedig jelenünk. Az UEFA Nemzetek Ligája  az Európai Labdarúgó-szövetség által szervezett labdarúgótorna, amelyen az UEFA-tagsággal rendelkező országok felnőtt férfi labdarúgó-válogatottjai vehetnek részt. Egy egészen fiatal kezdeményezésről beszélgetünk, az eseményt egészen pontosan 2014. március 27-én hívta életre az UEFA, 2018. szeptemberében indult útjára, napjainkban zajlanak a csoportmérkőzések, a finis 2019. júniusában várható.
A tornát azért hozta létre az UEFA, hogy egy komoly téttel bíró, presztízs eseménnyel váltsa ki a teljesen értelmetlen és fölösleges barátságos mérkőzéseket (az A és B divízióban azonban kevesebb csapat van, mint a C és D divíziókban, így előbbieknek azért egy-két barátságos mérkőzés be fog csúszni). Az NL-t úgy is fel lehet fogni, mint az Európa-bajnokság kisöccsét, ahol minden egyes gól, sárga lap, idegenben szerzett győzelem aranyat, közvetve EB-részvételt érhet.
A Nemzetek Ligája divíziók, vagy mondjuk inkább úgy, hogy osztályok szerint működik. Van A, B, C és D osztály:
  • az A-ban szerepel Európa legjobb 12 csapata;
  • a B-ben az utánuk jövő 12 nemzet;
  • a C-ben a kontinens 25–39. legerősebb válogatottja;
  • a D-ben (nem megbántva senkit) pedig a maradék 16 ország.
Az osztályokat (divíziókat) egyenként négy csoportra osztják. Az A és B divízióban értelemszerűen négy darab háromfős csoport van, a C-ben egy háromfős és három négyfős csoport, a D-ben pedig négy darab négyfős.
A csoportkör forduló 2018. szeptemberétől novemberig tart, minden hónapban két-két mérkőzést játszanak a csapatok. Ezután kialakul egy egységes európai erősorrend: az A divízióban lévő 12 csapat adja Európa legjobb 12 csapatát, a D divízióban szereplők pedig értelemszerűen a 40–55. helyezett csapatokat.
Az A divízió első négy helyéről egy playoff fog dönteni, amit 2019. júniusában rendeznek. A négy csoportgyőztes vesz rajta részt: először két elődöntőt játszanak a csapatok, majd pedig egy döntőt és egy bronzmérkőzést. A győztes válogatotthoz kerül a Nemzetek Ligája első trófeája.
Az 55 csapatot az erősorrend alapján kalapokba osztják, majd ezek alapján 2018. decemberében kisorsolják a 10 EB-selejtező csoportot.
2019. márciusa és novembere között lezajlanak az EB-selejtezők. Az első és második helyezettek automatikusan kijutnak az EB-re.
2019. november 22-én feltöltéssel kialakítják a Nemzetek Ligája négy divíziójának playoffkörét. A már az EB-re kvalifikált húsz csapatot kihúzzák a listáról, és létrehoznak egy 16-os toplistát a megmaradt csoportgyőztesekből és legmagasabban rangsorolt nem kvalifikált csapatokból.
2020. márciusában lezajlik az Nemzetek Ligája playoffköre, és négy csapat kijut az EB-re.
2020. júniusában és júliusában megrendezik a 2020-as Európa-bajnokságot 12 városban, köztük Budapesten.
…és ha már Budapesten járunk, ne is szaladjunk ennyire előre az időben sem, inkább gyertek el egy fergeteges buborékfoci élményre hozzánk, foglaljatok időpontot MOST!

Kapcsolódó cikkek